
Serenler, Türkiye’nin Güneybatısı dışında dünyanın geri kalan bölgelerinde karşılaşılmayan özgün bir form ve bal üretimi gibi özel bir işleve sahiptir. Serenler arı yetiştiriciliği için inşa edilmiş özgün yapılar olup, esas itibarıyla ürünü ayı ve benzeri hayvanlardan korumayı yükseklikleri 3-5 metre arasında değişen kule formlu yapılardır. Bu kulelerin üzerine yine ardıç ağacından oluşan kara kovanlar piramidal şekilde dizilmek suretiyle çatıyı oluşturmaktadır. Serenler, form ve bal üretimi gibi spesifik işlevleri açısından Türkiye’nin Güneybatısı dışında dünyanın geri kalan bölgelerinde karşılaşılmayan özgün kırsal mirari yapıtlarıdırlar. Tahıl Ambarları ise sedir ağacından çivi kullanılmaksızın geçme tekniği ile inşa edilmiş torpak ile bağlantısı taşıyıcı ayaklar aracılığıyla kesilen içi dört hazneli dışı ev tipindeki ambar yapılarıdır.
Tahıl Ambarları Avrupa’nın farklı bölgelerinde Troadkasten (Avusturya), Treppenspeicher (Almanya), Horreo (Galicia/Spain), Rascard (İtalya) gibi adlarla anılan ortak kırsal miras olma vasfına sahiptir. Uzmanlar her iki formun da Elmalı bölgesinde etno-arkeolojik değeri olduğu konusunda hemfikirdir.

Her iki mimari form da Antalya Kırsal ve Kentsel hafızasında belli bir tanınırlığa sahip olsa da henüz somut ve somut olmayan unsurlarını içeren kapsayıcı koruma çalışmalarına odak olmamıştır. Söz gelimi, Elmalı ilçesinde Tahıl Ambarlarının inşa teknikleri, tipolojik çeşitlilikleri, sayısı, coğrafi dağılımı, korunum durumları, işlev analizleri ve benzeri konularda hemen hemen hiçbir kayıt bulunmamaktadır. Seren ve Tahıl Ambarlarının geleneksel inşa teknikleri, ustalık bilgisi, bakım ve onarım standartları ya da yeniden işlevlendirilmelerine dönük herhangi bir önleyici koruma faaliyeti yapılmamıştır. Benzer şekilde, ilgili kamu kurumlarında, mahalli idarelerde ve kültürel miras odaklı sivil toplumlarda, Seren ve Tahıl Ambarlarına sahip olan kimselere koruma konusunda rehberlik edecek/destek sağlayacak kırsal miras alanında uzmanlaşmış kimseler bulunmamaktadır.

Nihayetin bu ve benzeri nedenler her geçen gün Seren ve Tahıl Ambarlarını doğa ve/veya insan kaynaklı nedenlerle tahrip olmalarına neden olmaktadır.