
Proje için, Antalya’nın Alpin kuşağı bölgesinde konumlanan Elmalı ilçesi seçilmiştir. Batı Antalya Yüksek Yaylaları üzerine oturan bu mahal 1647 km2’lik bir alan boyunca merkez ve ona bağlı 60 köy/mahalleden teşekküldür. Burası, iç ve kıyı bölgeleri bağlayan modern karayollarının üzerinde bulunduğu için ulaşım ve iletişim altyapısı açısından uygun koşullara sahiptir.
İlçenin temel geçim ekonomisi ziraata dayanmaktadır. Merkez dışında kalan 56 köyde tarım ve hayvancılık dışında faaliyet alanı bulunmamaktadır. Geçtiğimiz on yıl içerisinde bir yandan iklim salınımları öte yandan Antalya ekonomisinin sınırlı kaynaklarının Turizm ve Ticaret alanındaki hizmet sektörüne aktarılmış olması kırsal ekonominin süreçten olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olmuştur. Bu durum Elmalı’da kırsal nüfusun 2008-2018 yılları gerilemesine; çiftçilerin kırdan kente hareket ederek hizmet sektörüne geçiş yapmasına, başka bir deyişle tarımsal alanların terk edilmesine neden olmuştur ( İlçenin 2008 yılı Nüfusu :38.077 ve 2018 yılı ise :38.254’dir).
Elmalı Havzası’nı, hem ulusal hem de uluslararası alanda tanınır kılan başlıca unsurlar sahip olduğu doğal, ekolojik, kültürel ve tarihsel mirasın çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Bu yönüyle, Anadolu Alpleri/Torosların yarattığı siluetler, daimi ve mevsimlik göl havzaları, yaz kış akışını sürdüren akarsular, mağaralar, göz alıcı Sedir Ormanları’na sahip doğal parklar ve çevresindeki yaban hayatı bölgenin karakteristik doğal peyzajını oluşturmaktadır. Öte yandan, Paleolitik Dönemlerden günümüze değin iskân gören yerleşim alanları Likyalılar, Milyaslılar, Yunanlılar, Romalılar, ve Osmanlılar’dan bakiye kalan binlerce yıllık mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Bu miras içerisinde yöre halkı, Milyas beylerine ait gösterişli mezar anıtları yanında 13-14cü yüzyıllarda kentteki ortak yaşam kültürüne önemli katkılar sağlayan ünlü Türkmen dervişi Abdal Musa ile halen övünmekte, her yıl onun adına festivaller düzenlemektedirler. Elmalıların ortak hafızalarına ait diğer anma günleri ise yoğun katılımlarla gerçekleşen Yörük Göçü Kervanı kutlamaları ve uluslararası üne sahip Yağlı Güreş müsabakalarıdır.
Elmalı’nın çok katmanlı doğal, kültürel ve tarihsel birikimi kültürel miras alanında bugüne değin beklenilen ilgiyi görmemiştir. Bölgede yer alan iki müzeden biri Elmalı Belediyesi tarafından 2013 yılında kentin önde gelen entelektüellerinden Hamdi Yazır’a ithaf edilmiş bir ev-müzedir. Diğeri ise yerel Arkeolojik mirasın tanıtıldığı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı küçük bir Arkeoloji Müzesi’dir. Öte yandan, Antalya Bölge Koruma Kurulu kayıtlarına göre Elmalı’daki tescilli kültür varlığı sayısı 54’dür. Ne var ki bu rakamlar ilçenin sahip olduğu potansiyelin misliyle altında yer almaktadır. Diğer yandan, bu kayıtlarda kırsal miras üst başlığı bulunmayıp sunulan projeye konu olan arı serenleri anıt/abide olarak kaydedilmiş; tahıl ambarları ise kayıt dışı bırakılmıştır. Yine aynı kurumun verileri çerçevesinde Teke Yaylası’nın Kültür Envanteri ve Kültürel Miras Alan Yönetim Planları hazırlanma aşamasında olup henüz tamamlanmamıştır. Antalya il Kültür Müdürlüğü Somut Olmayan Kültürel Miras Envanter bilgilerine göre ise Geleneksel Yağlı Güreş Festivali dışında bölgede kayda geçirilmiş miras unsuru bulunmamaktadır.
Genel bir değerlendirme için Elmalı ilçesinin kırsal mirasın mevcut durumu için iki önemli unsurun altı çizilmelidir. Bunlardan ilki mevcut kırsal nüfusun önlenemez bir şekilde kentlere doğru akıyor oluşudur. Diğeri ise, kırsala ait somut ve somut olmayan miras değerlerinin tehdit altında olmasıdır.