
Diskeles Derneği, tarih, kültür ve sosyal bilim alanlarında yapılacak araştırma ve belgeleme çalışmaları aracılığıyla dünyanın en zengin kültür coğrafyalarından biri olan Anadolu Akdenizi’nin Somut ve Somut Olmayan Kültürel Mirası’nın korunmasına katkıda bulunmak ve bu mirası daha geniş kitlelere yaymak amacıyla 2018 Yılında Avusturya(Viyana)’da kurulmuş kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür.
Kültürel Miras Varlıkları’nın coğrafi sınırlardan bağımsız, ortak bir Dünya Mirası olarak anlaşılmasıyla ve uluslararası işbirlikleri ile mümkün kılınabileceği düşüncesiyle yola çıkan dernek, bilgi aktarımının Kültür Mirası’nın korunumu yolunda atılacak ilk adımlardan biri olduğunu kabul eder ve şimdiye kadar yapılmış ve gelecekte yapılacak araştırmaları çok dilli olarak yaymayı ve tüm ilgililer için erişilebilir kılmayı hedefler. Bu doğrultuda Anadolu Akdenizi’nin Somut ve Somut Olmayan Kültürel Mirası için gerçekleştirilen uluslararası ve sınır-ötesi (transnational) bilimsel çalışmaların görünür hale getirilmesi ve Kültür Mirası alanında süregelen işbirliğinin geliştirilmesi için çalışmalar yürütür.
Projenin yerel ortaklarından olan Antalya Büyükşehir Belediyesi (ABB), 1868 yılında kurulmuş ve 1993 yılında Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Sınırları içinde bulunan 19 ilçe ile tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, somut ve somut olmayan kültürel miras bakımından oldukça zengin bir alan üzerinde yer alır.
ABB, Belediye bünyesinde bulunan Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB), Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ve Avrupa Birliği İlişkileri ve Proje Şube Müdürlüğü ile söz konusu değerlerin korunması, tanıtılması için Kent Araştırmaları Merkezi kurulması, Doğu Garajı Nekropol Alanının Müzeleştirilmesi projelerinin yanı sıra uluslararası işbirlikleri ile farkındalık yaratılması için daha önce Culture Bridge 4, Culture Bridge 5 ve Colours of Turkey, Identities of Istanbul gibi pek çok proje ile Kültürel Miras alanına katkıda bulunmuştur.
Projenin yürütüleceği Elmalı’da yer alan ve projenin yerel ortaklarından olan Elmalı Belediyesi; 1868 yılında kurulmuştur. İlçe merkezine bağlı 60 mahalleden oluşan Elmalı Belediyesi (EB), daha önce başta Arı Serenleri’nin yeniden işlevlendirilmesi olmak üzere yerel kültürünün korunması ve yaşatılması için; Elmalılı M. Hamdi Yazır Müzesi, İnanç Koridoru, Yerel Üretim Pazarı, Yörük Göçü Festivali, Çoban Festivali gibi pek çok kültürel projeye imza atmıştır. Ayrıca Elmalı Belediyesi 668 yıldır her yıl düzenlenen Geleneksel Yağlı Güreşlere de ev sahipliği yapmaktadır.