
ANKA proje metodolojisini Avrupa Birliği ve UNESCO gibi merkezi kurumlar tarafından somut ve somut olmayan kırsal kültürel mirasın kayıt altına alınması amacıyla oluşturulmuş, uygulama süreçleri tanımlı eylem haritaları üzerine oturtmaktadır. Bu bağlamda temel sorunlara odaklanan birbirini tamamlayıcı hazırlık, araştırma, etüt, uygulama, farkındalık, görünürlük faaliyetleri ile nihai sonuçlara ulaşılması sağlanacaktır.
Araştırma faaliyetinde Elmalı bölgesindeki Seren ve Tahıl Ambarlarına ait görsel, işitsel, yazınsal ve arşiv nitelikli belgeler bir araya getirilerek söz konusu miras varlıklarının tarihsel arka planına ilişkin veri eksikliği aşılmaya çalışılacaktır.
Etüt faaliyetinde, uluslararası paydaşlar ile yuvarlak masa toplantıları düzenlenerek deneyim paylaşımı sağlanacak ve uygulama safhası öncesi muhtarlar ve miras sahipleri ile buluşma toplantıları gerçekleştirilerek sürece katılımları teşvik edilecektir.
Uygulama faaliyeti söz konusu miras varlığının hem somut hem de somut olmayan unsurları ile belgelenmesine odaklanacaktır. Burada, Seren ve Tahıl Ambarları’nın sahipleri, coğrafi dağılımları, mümkün olduğu durumlarda yapım tarihleri, inşa teknikleri, kullanım süreçleri, korunum durumları görsel, dijital yazılı ve sözlü tarih mülakatları aracılığıyla kayda geçirilecektir. Bununla birlikte, her Seren ve Tahıl Ambarı için dijital ve basılı bir kimlik/envanter kartı çıkartılarak kopyaları sahibine, mirasın görünür yüzeyine ve coğrafi bilgi sistemi üzerine işlenmek suretiyle önleyici koruma çalışmaları gerçekleştirilecektir.
Projenin uygulama safhasında elde edilen veriler uluslararası paydaşlar, Antalya’daki kültürel miras kurumlarının temsilcileri ve Elmalı sakinlerinin katılacağı bir çalıştayda ele alınacak ve önleyici koruma çalışmalarının sürdürülebilir kılınması için uluslararası deneyimlerin paylaşılması mümkün olacaktır. Farkındalığı yaygınlaştırmayı amaçladığımız bu çalıştayın sonunda Elmalı’daki ilk, ortaokul, Lise ve Üniversite öğrencileri ile Seren ve Tahıl Ambarları özelinde Fotoğraf ve Resim Atölyesi gerçekleştirilerek elde edilen ürünler kent merkezinde sergilenecektir. Tüm bu etkinliklerin görünür kılınması sağlanacaktır.
Nihai sonuç raporumuz bir el kitabı olarak basılarak projenin kendisinden sonra geliştirilerek farklı uygulamalarla sürdürülebilir kılınması teşvik edilecektir.